Manna Resort

An intensive examination
of the Mediterranean landscape context
and South Tyrol's smallest 5-star hotel

Client /
Franz Haas Srl,
Montagna (BZ), Italy

Name and location /
Manna Resort, Vicolo Klamm 3,
39040 Montagna, Doladizza (BZ), Italy

Building type /
South Tyrol's smallest 5-star hotel
with 15 suites, 3 chalets, public restaurant,
medical centre and hairdressing salon

Volumetric data /
Site area 12,000 m², Volume 27,000 m³,
built over area 2,920 m²

Construction year /
2021

On the nearly 12,000 square meter site of the former sawmill, located in the immediate vicinity of the route of the old Val di Fiemme railway and on a partly wooded hill with a stunning view of the Adige valley, the "Manna Resort" has been constructed. This high-quality accommodation facility marks a significant upgrade in the tourism and gastronomy sector for the municipality of Montagna. The resort boasts 15 individually designed suites and junior suites, along with three chalets featuring a natural pool, a public restaurant, a gourmet restaurant, a wellness area, a medical center, and a hairdressing salon. The design concept revolves around seamlessly integrating all building structures and their functions into the existing hillside topography, creating a natural and unobtrusive urban terraced landscape that is easily accessible from all sides and can be enjoyed in various ways. The functional areas on different building levels are interconnected, not just through internal vertical closures, but also through a three-dimensional green space and square design that incorporates all building roofs. This approach ensures that the entire building structure harmoniously blends into the surrounding landscape, with the building volumes integrated into the existing slope in a step-like and branch-like manner. The positioning and organization of the structures guarantee that all parts of the building offer the best possible views of the surrounding nature while preserving the privacy of the users in different building units (rooms, gastronomy areas, wellness facility, private flats). The thoughtful distribution of the building units creates a seamless merging of interior and exterior spaces, allowing visitors to connect with the surrounding terrain at every building level. The branch-shaped building wings are accessed via a central distributor, facilitating short and clear routes for ease of movement. The clear grouping of various functional areas enables intuitive navigation for visitors using the building.